Nazwa: | Technik technologii żywności – przetwórstwo mleczarskie |
---|---|
Kod: | 314412 |
Synteza: | Kieruje i nadzoruje powierzony mu odcinek produkcji takich wyrobów jak: mleko spożywcze, śmietana spożywcza, napoje mleczne, masło sery (podpuszczkowe, dojrzewające) twarde i miękkie, sery topione, lody mleko zagęszczone i mleko w proszku, kazeiny i białczany sodu, odżywki i preparaty mlekozastępcze ; dokonuje rozliczeń produkcji oraz uczestniczy w badanuiach naukowych i opracowywaniu nowych wyrobów i technologii. |
Zadania zawodowe: |
organizowanie i nadzorowanie produkcji oraz stanowisk pracy, instruowanie zatrudnionych w zakresie obsługi maszyn i urządzeń oraz przestrzegania higieny i normatywów technologicznych; dokonywanie kontroli międzyoperacyjnych w zakresie zgodności z obowiązującymi normami , zwłaszcza że mleko i jego przetwory, śzczególnie lody są pożywką dla bakerii powodujących ciężkie schorzenia u ludzi; nadzór nad właściwą eksploatacją linii produkcyjnych oraz maszyn i urządzeń,a w razie awarii samodzielne podejmowanie decyzji lub zgłaszanie ich przełozonym; współuczestniczenie przy opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz noramtywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych; prowadzenie dokumentacji dotyczącej ilości wyprodukowanych wyrobów, zużycia surowców, materiałów pomocniczych oraz nakłądu pracy; udział w badaniach związanych z opracowywaniem nowych materiałów i technologii, nadzór nad pracownikami w zakresie przestrzegania higieny i przepisów bhp oraz ppoż. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | wykonywać badania analityczne surowców, półfabrykatów i produktów gotowych oraz inne analizy specjalistyczne z wykorzystaniem sprzetu i aparatury laboratoryjnej. |